HTML

kréziszótár

...minden ami, ami-s, amis, ami-ban, amiban, az alkalmazott művészeti intézetet jelöli. az a hely, ahol tanulmányainkat igyekszünk bonyolítani.... nem szeretem a nagybetűket. bocsánat ez az én hisztim. ezért nem írom őket.... eka: estonian kunstiakadeemia, eaa: estonian academy of arts. ez a két neve, és rövidítése az éme: észt művészeti egyetemnek.... elk: rénszarvas.... jaamaturg: ukrán piac. ami egyébként orosz, csak mi vagyunk kihúzók. de ukránnal jobban hangzik. talán csak a megszokás miatt....crazy: angol szó, ejtsd: krézi. jelentése: őrült. nagyon hasonló a magyar kézi szóhoz. lehet, hogy az angolokkal is nyelvrokonságban állunk...

Címkék

vééégre ezt a napot is megértük, és megéltük! tegnap (szombaton) ugyanis tallinntól ötven kilométerre délkelet felé buszoztunk, hogy bejárjunk egy mocsárvidéket. bombajóaduma! varázslatosan szép időnk ellenére sem éreztük magunkat rosszul, sőt, azt kell hogy mondjam nagyon élvezetes nap volt. mutatok pár képet, de mind megnézhető itt: http://s213.photobucket.com/albums/cc13/pentek/mocsar/

majdnem késtünk, a megbeszélt találkozóról, de mégsem. lorenzo már ott várt, de másnapos volt. trinu, az 'idegenvezetőnk' pedig nem sokkal utánunk érkezett. az idegenvezető két féle képpen is értelmezhető így rögtön: hogy minket idegeneket vezet, ami ugye az eredeti, vagy pedig úgy hogy ő idegen számunkra, és ő a vezető is. egy idegen aki vezet minket. nézőpont kérdése. a buszra helyjegyet kaptunk, de persze hogy már ültek a helyünkön. sebaj, találtunk máshol. körülbelül egy órán át tartó zötyi után az autópálya közepén kitett minket a busz. ez a megálló:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kissé váratlanul ért minket a hirtelen leszállás, így rendezni kellett sorainkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de azt követően rendíthetetlenül bevettük az erdőt. szörnyű lépteinktől menekültek a mókusok, őzek, rénszarvasok, és még a fák is. ahogy itt lenn is látszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... és rátértünk a fenyőpallós útra. minden útravaló fiatalnál volt egy hátizsák tömve térfogatnövelővel. ha nem így lett volna, nagyon lefogytunk volna. és a térfogatunk olyan hirtelen kilátóba emelkedett. éppen ebbe itt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fentről a táj kissé jégszaggattának tűnt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vajon mi okozta ezeket a sebeket a puha talajon, hogy később feltöltődhettek vízzel?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nem vesztegettük soká az időnket, meneteltünk tovább.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
de számolnunk kellett a sebesültekkel, akik a torony ostromakor sérültek meg. ezért pihenőt tartottunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
és amíg én hűsítő barna pakolást tettem a lábamra, a többiek bioszoláriumoztak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aztán találtunk mesegombát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szüreteltünk is, juci meg is mutatja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
és megtaláltuk az ellenség titkos vörösáfonya mezőjét, amit nagyszerű hírszerzőinknek köszönhetünk,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
és azonnal felszedtük az összes működő képes bogyót.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
annának nagyon jól áll az erdő, és erdőnek is anna. ez egy titkos elterelő hadművelet volt, hogy megtévesszük az erre járó áfonya gyűjtőket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
a titkos táborhelyünk. az alfa bázis. ez volt az előre megbeszélt visszavonulási zóna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aztán az entek betelepítésével ért véget a küldetésünk. nagyon praktikus volt, mert megtudtam, hogy a gombák kilencven százaléka főzés után ehető. láttunk egy mérgeskígyót is, ez az egy faj él itt, ami veszélyes, és pont az utunkba tévedt, úgyhogy eredményes napot zárhattunk. megkérdeztem, a kígyó is ehető. a vörösáfonyán kívül ettem még borókát is. itt lényegében minden ehető, kevés kivételtől eltekintve. most már túlélnék észtországban.

 

Címkék: vadonba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamiestonia.blog.hu/api/trackback/id/tr222342626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása