HTML

kréziszótár

...minden ami, ami-s, amis, ami-ban, amiban, az alkalmazott művészeti intézetet jelöli. az a hely, ahol tanulmányainkat igyekszünk bonyolítani.... nem szeretem a nagybetűket. bocsánat ez az én hisztim. ezért nem írom őket.... eka: estonian kunstiakadeemia, eaa: estonian academy of arts. ez a két neve, és rövidítése az éme: észt művészeti egyetemnek.... elk: rénszarvas.... jaamaturg: ukrán piac. ami egyébként orosz, csak mi vagyunk kihúzók. de ukránnal jobban hangzik. talán csak a megszokás miatt....crazy: angol szó, ejtsd: krézi. jelentése: őrült. nagyon hasonló a magyar kézi szóhoz. lehet, hogy az angolokkal is nyelvrokonságban állunk...

Címkék

egy hosszú este rövid történetét mesélem most el, ami egy távoli misztikus, és varázslatos helyen történt, az idő végtelen szőnyegének egy apró mintájában, amikor a bolygók állása olyan rendszert alkotott, hogy az áramló elemi univerzum mindent átható ereje, óvatosan megcsókolta a szereplők homlokát. 

három fapásztor a tengerpart közeli erdőben sétál, a lombok között átszűrődik a hullámok határozott ritmusú susogása. a nap alacsonyan, és óvatosan lépdel nyugat felé, kora délután lehet, de a három pásztornak estének rémlik: közeleg a napnyugta. az éjszakák itt sötétebbek, hosszabbak; de az ősi szellemek kedvességgel, és gondoskodással töltik meg, ezért sűrűbbnek, és zsírosabbnak érződnek. hamarosan a közeli városkába érnek, izgatottan cseverésznek; legbelül tudják, hogy valami egészen nagyszerű dolog történik majd, de még nem sejtik, hogy milyen álmok várják a fogadóban őket: korábban egy tündérpalota volt, köré szerveződött a város, de az apró szárnyas lények már elhagyták ezt, az emberek törtetésétől, és pénzéhségétől zúgó világot. csak a tündérkézzel épített falakból párolog alig észrevehetően egy másik világ bársonyos illata, ahol a rétek virágoktól dúsak, símogat a napfény, és bátorít a szél. a fogadós a legmagasabb toronyban lévő legfelső szobába vezette őket: a végtelen mindenség ősi kívánsága volt ez. senki sem tudhatta, hogy követek, talán még ők maguk sem. a jóságos, és bölcs déli király ajándékát hozták hosszú, és kanyargós úton. egy apró rézszelence, ami vezeti őket, abban van egy gyűszűnyi darabka eredet, egy ősszilánk, amely olyan történetet mesél, aminek a kezdete a végtelenbe mosódik. nem szomorú történet ez, nem is vidám. ez csak egy szerelmes mese az élet valódiságáról. a három kísérő talán nem is tudja igazán megérteni, mi az amit hordoznak, talán a szelence tartalma vakítja őket, talán a mindenre kivetülő határok nélküli szeretetük tartja életben a szelencét. amikor magukra maradnak, és a város pislákoló fényei lassanként elszenderednek, a mindenség irányítja mozdulataikat. óvatosan és magabiztosan -talán öntudatlanul- leoldják a szelence olcsó vászon batyuját, kiterítik, így a közepén ott áll a kissé horpadt, enyhén zöldes patinás dobozka, amelynek vereteit egy kihalt ősi nyelven rajzolták. ahogy mindhárman felsőbb erőtől vezérelve egyszerre érintik meg a szelencét, valami magával ragadó, soha nem látott teljességű fény szűrődik ki a dobozka apró résein, és leveszik a fedelét. a varázserejű déli napfény, és a sivatag hallgatag, mégis történetekkel zsúfolt homokjának ember-előtti eredetű elegye megtölti a szobát a sűrűn folyó fénnyel, amely magában foglal mindent az idők kezdete óta. a fény csak áramlik körbe-körbe, kinyújtózik, tapogatózik, lélegzik. lassan magába szívja a tündérek itt hagyott szeretetét, és felismeri küldetését: kinéz az ablakon a távoli északi égbolt felé, elköszön a segítőitől, és kisuhan a messzeségbe, hogy teljesítse a minden összefüggések végső óhaját: ragyogjon az égen, amikor semmilyen más fény nem segíti a végtelen szeretet hű segítőit.

Címkék: sarkifeny

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamiestonia.blog.hu/api/trackback/id/tr412447786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása