HTML

kréziszótár

...minden ami, ami-s, amis, ami-ban, amiban, az alkalmazott művészeti intézetet jelöli. az a hely, ahol tanulmányainkat igyekszünk bonyolítani.... nem szeretem a nagybetűket. bocsánat ez az én hisztim. ezért nem írom őket.... eka: estonian kunstiakadeemia, eaa: estonian academy of arts. ez a két neve, és rövidítése az éme: észt művészeti egyetemnek.... elk: rénszarvas.... jaamaturg: ukrán piac. ami egyébként orosz, csak mi vagyunk kihúzók. de ukránnal jobban hangzik. talán csak a megszokás miatt....crazy: angol szó, ejtsd: krézi. jelentése: őrült. nagyon hasonló a magyar kézi szóhoz. lehet, hogy az angolokkal is nyelvrokonságban állunk...

Címkék

 

 

első felvonás

 

szereplők:

csaba, a kóborló művész*

szél, a kóborló művész

kulcs, a kóborló művész

anna, a kóborló művész

 

csaba reggel korán felkelt, reggelizett mértékkel, felöltötte legszebb bőrjakóját, és szivacsért indult. az ajtón kilépve a szél belekapott a kabátjába, és a hajába, ettől széles mosoly húzódott az arcára. nagyon szereti a szelet. amikor az utca sarokhoz ért vette észre, hogy otthon felejtette a pénztárcáját, és így nem tud majd vásárolni. ekkor visszaindult, hogy összeszedje a lakásból, de amikor az ajtó elé ér, észreveszi, hogy a kulcsot is otthon hagyta, amivel bejuthatna. szerencséjére anna előbb felkelt, mint hogy ő eltávozott. így csaba hátrament, és apró kövekkel a megszokott módon megdobálta a szoba ablakot. anna kinézve értetlen az eseménnyel kapcsolatban, hiszen csaba nemrég köszönt el, de kézjelekkel lekommunikálták, hogy anna lejöjjön ajtót nyitni. 

anna: szia! hol voltál? hamar visszaértél!

csaba: (mosolyogva, majdnem nevetve) nem hiszed el, csak a sarokig jutottam nagybevásárlás közepette, mert itthon maradt a pénztárcám. (közben mennek felfelé a lépcsőn) az ajtó előtt meg észrevettem, hogy a kulcsom is itthon maradt.

anna: jó előjel a napra!

csaba: na igen!

csaba zsebre tette a tárcát, és a kulcsot, és ismét elköszönt.

 

 

második felvonás

 

szereplők:

csaba, a kóborló művész

szél, a kóborló művész

kulcs, a kóborló művész

villamos, a pályához kötött munkás

 

csaba ismét kilépett az ajtón, a szél megint belekapott a kabátjába, és a hajába, ettől újra széles mosoly húzódott az arcára. nagyon szereti a szelet. amikor az utca sarokhoz ért észrevette, hogy nála van a pénztárcája, és a kulcsa is. eszébe jutott, hogy mostanra már egy utcával előrébb járna, és ezért felszállt a villamosra. de nem a közeli megállóban, mert azon már túlhaladt, mire e gondolat agyvelejéhez férkőzött, hanem a következőben. az előtt pedig elsétált egy utca előtt ami a tengerpartra vezet, és látszik a tenger azon lenézve. 

csaba: ejj ide visszajövök, olyan szép vagy!- szólt a tengerhez. 

a szél valóban elvarázsolta az egyébként sem csúnya tengert. 

 

 

harmadik felvonás

 

szereplők:

csaba, a kóborló művész

szél, a kóborló művész

kulcs, a kóborló művész

szivacs, a meglett művész

tenger, a változó művész

 

csaba kimerülten érkezett haza a szivacsnagyhatalommal vívott csatájából, gyorsan ebédelt, mérsékelten, közben annával váltott néhány szót. csupa fontos dologról beszéltek. csaba a műhelybe indult fa konyhai kiegészítőt gyártani, a hátizsákjában collstock, ceruza, szike, és a frissen szerzett szivacs. csaba gondosan odafigyelt, hogy a pénztárcáját, és a kulcsát is eltegye a táskájába. az ajtóból visszafordulva a fényképezőgépét is elrakta.

csaba ismét kilépett az ajtón, a szél megint belekapott a kabátjába, és a hajába, ettől újra széles mosoly húzódott az arcára. nagyon szereti a szelet. amikor az utca sarokhoz ért észrevette, hogy nála van a pénztárcája, a kulcsa, és a fényképezőgépe is. a tengerhez sietett, és készített néhány fotót. majd tovább sietett, hogy időben beérjen a műhelybe fa konyhai kiegészítőt gyártani.

 

 

*A Csaba régi magyar személynév. Valószínűleg török eredetű, és a jelentése: ajándék, más vélemény szerint pásztor, kóborló. 

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Csaba

 

 

 

Címkék: pszicho

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamiestonia.blog.hu/api/trackback/id/tr842366970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagycsabi 2010.10.13. 12:26:32

Ma 2010-ben nehéz azt Magyarországon elképzelni, hogy van olyan úniós ország ahol -főleg főváros ugye- problémát jelent néhány apró kacat beszerzése. Talán nem véletlen, hogy a régmúltban 20 évnél is régebben olyan népszerű volt szűk kis Magyarországunk a szomszédok körében. El kell menni messzire hazulról, hogy lássuk mi mindenünk van!? Persze belülről nem olyan rózsás a helyzet vagy csak mi magyarok vagyunk folyton elégedetlenek?
süti beállítások módosítása